Find ideelle læringsforløb til uddannelse af professionelle IT folk

En historie om at undervise udviklere i Node, React og PWA

Siden 2020 har vi understøttet Den Lille Musikskole på Frederiksberg i udvikling af Deres IT organisation og nye forretningsområder. Ved at flytte organisationen fra intern udvikling, til at have professionelle udviklingsprocesser, som kan levere frontend og progressiv web app udvikling ud af huset. To af de tre unge immigranter og flytgninge der blev oplært på musikskolen arbejder der stadig og den sidste fik fuldtidsarbejde nær Esbjerg, hvor han bor med sin familie. Den Lille Musikskole startede to nye forretningsområder, med lokale booking på Bulowsvej 10 og outsourced udvikling i Leonardo Udvikling.

For nylig spurgte en gammel kollega mig, hvordan virksomheder tiltrækker erfarne udviklere, i et job marked hvor erfarne udviklere får henvendelser fra head huntere på ugentlig basis.

Min gamle kollega spurgte, om nogle teknologier er mere populære og derfor gør det nemmere at tiltrække udviklere til dit firma eller om firmaets historie og formål er mere afgørende.

Hvis det eneste værktøj du har er en hammer,
så vil du begynde at se alle dine udfordringer som et søm.

I 37 år har jeg programmeret i mere end 20 forskellige programmeringssprog og for mig har de alle et formål, så jeg vælger altid det værktøj der er bedst til at løse en given opgave. Hvad der er det bedste værktøj afhænger af funktioenelle krav, tid til læring og budget. Tid og budget krav gør dig mere tilbøjelig til at vælge en kendt teknologi, frem for det bedste værktøj til at løse de funktionelle krav.

Der findes mange artikler om de mest efterspurgte programmeringssprog og flere artikler om de mest foretrukne teknologier.

De 5 mest foretrukne programmeringssprog:
JavaScript, Python, Java, Node.js og TypeScript. 

De 5 mest foretrukne databaser:
MySQL, PostgreSQL, SQLite, MongoDB og MS SQL server. 

Heldigvis er der et vist overlap i de mest foretrukne og mest efterspurgte teknologier. Siden ECMAScript (ES6) blev frigivet i 2015 med understøttelse af funktionsprogrammering, er antallet af npm moduler til NodeJS vokset til 4 gange det næst største modul biblotek Maven til Java (se modulecounts.com og vælg periode al tid).

Når jeg ser tilbage på de sidste 25 år i IT branchen, så har jeg lært at åbn arkitektur og tilgængelighed af web applikationer som progressive web apps, til sidst vinder over mere lukkede teknologier som native apps.

Derfor underviser jeg unge udviklere gode kode standarder og udviklingsprocesser i forbindelse med Node, React og Progressive Web Apps (PWA). JavaScript og Python er efter min mening nogen af de bedste værktøjer til at undervise nye frontend udviklere i at blive full stack udviklere, som forstår arkitektur, optimering, databaser, devops og skalerbar hosting.

I det aktuelle job marked er det meget svært at finde erfarne professionelle IT folk, med 7.000 ubesatte stillinger. Så istedet for at prøve at tiltrække de samme IT professionelle som alle andre virksomheder, så prøv at finde unge udviklere med den rette indstilling og evne for læring, så kan vi hjælpe med at gøre dem til profesionelle IT folk. De fleste udviklere er stadig mænd, men der findes lige så mange kvinder med den rette indstilling og evnerne til at lære IT, som vil kunne udvikle dine applikatitoner. Kvinder er ofte mere motiveret af formål og social kontekst, så det er din virksomheds opgave at forklare hvordan de kan have en positiv indvirken på samfundet ved at arbejde for din virksomhed.

Der findes frivillige organisationer som HackYourFuture, som giver immigranter og flygtninge, samt andre der har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet en gratis basal frontend udvikler uddannelse. Som virksomhed skal du stadig uddanne dem til at blive selvkørende full stack udviklere, men med den rette mentor støtte kan dette opnås på 6-9 måneder. Uddannelsen AspIT er en 3 årig uddannelse for unge med Asperger, som har flere perioder med virksomhedspraktik, der gør det muligt for dig som virksomhed at finde en ny talentfuld ansat.

Min pointe er at virksomheder bør have et åbent sind, med hensyn til at finde nye folk, der på kort sigt kan vokse ind i den rolle, som de skal udfylde i din virksomhed. Når en ny ansat vokser ind i rollen, så kan virksomheden påvirke Deres indstilling, så den passer bedst muligt ind i gruppens holdånd.

I mit arbejde hjælper jeg virksomheder med at uddanne unge frontend udviklere til full stack udviklere og senere måske til løsningsarkitekter eller gruppeledere. Som produkt ejer har jeg arbejdet med ide udvikling, markedsanalyse og udviklingsprocesser i store og små innovative software virksomheder, men nu fokusere jeg på at uddanne nye professionelle IT folk.

Tak fordi du læste denne arkitel

Hilsen Nikolaj

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *